...

Biyosistem Mühendisliği Bölümü

KAPADOKYA ULUSAL BAĞCILIK ÇALIŞTAYI YAPILDI
03/01/2017

Üniversitemiz Mühendislik –Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde Nevşehir’de “Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı” düzenlenmiştir. Çalıştaya başta üniversitemiz öğretim üyeleri ve elemanları olmak üzere, 6 farklı Üniversite, 7 farklı Araştırma Enstitüsü, Nevşehir İl ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü teknik personeli,  İl, İlçe Ziraat Odası temsilcileri ve teknik personeli, Çiftçiler ve Özel sektör temsilcileri, Avanos Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü öğrencileri olmak üzere 100’ün üzerinde katılım gerçekleşmiştir. Düzenleme Kurulu Üyesi Sayın Doç. Dr. Halil İbrahim OĞUZ’un Açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, “Nevşehir bağcılığının çok kadim bir bağcılık olduğunu, son yıllarda bağcılığın verimde ve üretim alanında gerilediğini” vurguladı. Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Okan YILMAZ ise açılış konuşmasında “Nevşehir bağcılığının 3000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, il’de insanların yaşam biçimi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yeri” olduğunu belirtmiştir.

Prof. Dr. Nuray SİVRİTEPE ve Prof. Dr. Cihat TÜRKBEN (Uludağ Üniversitesi), Prof. Dr. Cafer GENÇOĞLAN (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi), Prof. Dr. Ferit TURANLI (Ege Üniversitesi), Prof. Dr. Zeki KARA (Selçuk Üniversitesi), Prof. Dr. Rüstem CANGİ (Gaziosmanpaşa Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Davut Soner AKGÜL (Çukurova Üniversitesi), Doç. Dr. H. İbrahim OĞUZ, Doç. Dr. Oktay ERDOĞAN, Yrd. Doç. Dr. Osman GÖKDOĞAN ve Yrd. Doç. Dr. Feyza KIROĞLU ZORLUGENÇ bilimsel sunum ve görüşleriyle Nevşehir Bağcılığının sorunlarını çözmeye yönelik görüş ve düşüncelerini bildirmişlerdir. Çalıştay’da Islah ve Çeşit Geliştirme Çalışma Grubu Moderatörü Sayın Prof. Dr. Nuray SİVRİTEPE “Nevşehir ilinde yetişen şaraplık Emir, sofralık Dimrit, Parmak, İsmailoğlu  gibi yerel üzüm çeşitlerinin verim ve kalitelerinin arttırılması için kısa, orta ve uzun vadede, seleksiyon ve ıslah çalışmalarının yapılmasını, kapadokya bölgesinde bağcılık sorunlarının çözümü için de mutlaka Nevşehir’de Bağcılık Araştırma Enstitüsünün kurulması gerektiğini” belirtmiştir.

Çalıştaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Sayın Ferya TAŞCI ve Sinem GÜLER ile bağlı Araştırma Enstitülerinden Sayın Dr. Cengiz ÖZER, Tamer UYSAL, Ahmet Semih YAŞASIN, Onur ERGÖNÜL ve Mehmet Ali KİRACI (Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü), Dr. Fadime ATEŞ ve Metin KESKİN (Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü), Dr. Arif ATAK (Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü), Birol KARADOĞAN (Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) ve Kürşat Alp ASLAN (Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) bildiri ve görüşleriyle katkı sağlamışlardır.

Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Sayın Okan YILMAZ (İl Müdürü), Dr. Cengiz ÖZCAN (Şube Müdürü), Recep EROĞLU (Şube Müdürü), Hüsnü BAŞ (Şube Müdürü), Ayşe KOCA  (Ziraat Yüksek Mühendisi), Betül EROĞLU (Ziraat Mühendisi), Selami ÇELİK (Ziraat Mühendisi), Ali GÜLEÇ (Ürgüp İlçe Müdürü GTHM), Caner SARI (Ürgüp İlçe GTHM Mühendis), Hakan USALAN (Avanos İlçe GTHM Mühendis), Ali AYDOĞMUŞ (Gülşehir İlçe GTHM Mühendis), Cengiz BOZ (Avanos İlçe GTHM Mühendis), İlhan MAYDA (Nevşehir İl GTHM Mühendis), Derya ŞAHİN (Nevşehir İl GTHM Mühendis) ve Yücel KESEN (Nevşehir İl GTHM) Nevşehir bağcılığının durumu ve yapılması gerekenler konusunda bilgi ve görüşleriyle çalıştaya katkı sunmuşlardır.

Nevşehir Ziraat Odası başkanı Sayın Hüseyin ALTINIŞIK,  Mustafa KORKMAZ (Ürgüp Ziraat Odası Başkanı), Yaşar KIR (Avanos Ziraat Odası Mühendis) Hüseyin GÜÇLÜ (Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı Mühendis), Yeliz DOĞAN (Gülşehir Ziraat Odası Mühendis) Sedat SÜMER Üretici-Ürgüp Çökek Köyü), Mehmet KARACA (Üretici - Ürgüp – Çökek Köyü), Abdullah YILDIRIM (Üretici - Avanos - Göynük Köyü), Oruç BİLEN (Üretici Gülşehir) ve Cemal ÖCAL (Avanos Göynük Köyü)’da görüşleri ile çalıştaya katkı sunmuşlardır. Nevşehir Ziraat Odası başkanı Sayın ALTINIŞIK “Nevşehir bağlarında kalite ve verimin düşük olduğunu, mutlaka kalite ve verimin arttırılması gerektiğini, üzüm fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticinin bağ yetiştiriciliğinden uzaklaştığını ve Nevşehir’de bağcılık ile ilgili bir üretici birliğine ihtiyaç olduğunu” vurgulamıştır.

Özel sektör temsilcilerinden Hasan TURASAN (Turasan Bağcılık ve Şarap Ltd. Şti. Genel Müdür), Ahmet GÜRBÜZ (Kavaklıdere Şarapları A.Ş.  Bağcılık Direktörü), Tibethan MEMİŞOGLU (Ahiler Kalkınma Ajansı Temsilcisi) ve Ahmet SEÇEN (Nevşehir Ticaret Odası Temsilcisi, Nevşehir Ticaret Borsası Borsa Üyesi) çalışma gruplarında sektörün sorunları ve çözüm yolları konusunda görüşlerini bildirmişlerdir.

Çalıştayın ikinci günü Turasan Bağcılık ve Şarap Ltd. Şti.’nin Ürgüp ilçesinde yer alan bağ ve şarap işletmesine teknik gezi düzenlenerek işletme hakkında bilgi verilmiştir.

Sonuç olarak; İlimizde geçmişi eskiye dayanan bağcılığın tüm sorunları bilim insanları, araştırmacılar, ziraat odası ve sektör temsilcileri ile önder çiftçiler tarafından ekolojiye uygun çeşit ıslahı ve adaptasyonu, üretim teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, organik üretim ürün değerlendirme ve pazarlama konuları üzerinde iki gün boyunca tartışılmış, öncelikli konular tespit edilerek, proje çalışmaları için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşme kararı alınmıştır. Çalıştay dilek ve temenniler ile son bulmuştur.